Reportage
”Mer pengar i magen än i soporna”
Cirka 80 ton skolmat slängs varje dag i Sverige – men för det har Nordic International School Trollhättan inget större ansvar. Hösten 2020 införde skolan ett nytt skolmatskoncept som mötts av jubel bland elever och minskat skolans klimatpåverkan.
Alla elever på Nordic International School får möjlighet att varje dag välja mellan sex olika maträtter, då finns det alltid något som alla gillar och äter.
Matkonceptet ger eleverna förutsättningar att prestera i klassrummet. Eleverna är piggare än de var innan skolan hade detta matkoncept och det har fört med sig mängder av fördelar. De får bättre koncentrationsförmåga och orkar fokusera i klassrummet.
Mr Patrick Hallbäck är restaurangchef för Nordic International School och ansvarar för skolans matkoncept. Han berättar att kvaliteten på maten har kunnat förbättras genom att minska svinnet.
– Det handlar inte bara om att eleverna själva kan bestämma vad de vill äta och att vi minskar skolans klimatpåverkan, utan att vi nu kan satsa på riktigt god mat mestadels gjord från grunden. Det blir mer pengar i magen än i soporna.
Skolmaten är ett prioriterat område inom Nordic International School.
– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet och vi är stolta över att idag erbjuda både elever och personal de fördelar som vi anser att konceptet genererar, säger Mr Patrick Hallbäck.